Úklid kuchyně.

S blížícím se vánočními svátky se také pomalu blíží „předvánoční úklidová horečka“. S tím je spojen taktéž důkladný úklid kuchyně, neboť právě zde budou hospodyňky vytvářet chutné vánoční cukroví, či štědrovečerní menu.

Již předem je dobré si uvědomit, že úklid kuchyně bude nejspíše dlouhý a poměrně náročný (s ohledem samozřejmě na velikost kuchyně, množství spotřebičů..) , proto bychom si měli vyčlenit větší množství času. Nelze předpokládat, že bychom úklid zvládli během 10 minut.

Rozhodneme-li se, že je vhodný čas na úklid kuchyně, měli bychom si rovněž naplánovat, kde a s čím začneme. Obecně platí ve všech místnostech „úklidové pravidlo“, že bychom měli začínat od stropu a postupovat k podlaze. Nenastane tak situaci, kdybychom vytřeli podlahu a následně si na ní naházeli pavučiny, nebo prach z horních skříněk.

Vůbec jeden z největších „lapačů“ bakterií v bytě se nachází v kuchyni. Jedná se o houbičku. Houbička je ideálním prostředím pro tyto nežádoucí mikroorganismy, neboť nabízí stálé vlhké a zároveň teplé podmínky. A jakožto bonus se v ní nacházejí kousky a zbytky potravin.

Sporák, či trouba jsou pro nás nepřítelem v případě, že se na nich nacházejí připáleniny, či mastnota. Opravdu zaschlé připáleniny, nečistoty aj. jdou dolů těžko, proto je dobré si vždy tuto práci usnadnit a zbavit se připálenin ještě za čerstva, protože jako u všeho platí, že pokud to necháme zaschnout, jde to daleko hůř dolů.

Další nejčastější nepříjemností, se kterou se lze při úklidu kuchyně setkat je vodní kámen. Vodní kámen se nejčastěji usazuje uvnitř varné konvice, ve dřezu a následně v odpadu. Způsobů jak se ho zbavit je velké množství, ale lze to rozdělit na chemii a babské rady. Jedna z účinných babských rad je odstranění vodního kamene pomocí octové vody.

Velmi často opomíjíme, nebo se nám spíše nechce do úklidu lednice. Přitom právě lednice je stěžejní část pro naše potraviny. Zde se většina z nich uchovává. Základem pro čistou lednici je pravidelná kontrola trvanlivosti potravin a následná likvidace těch prošlých, čištění polic a zeleninových boxů.

Co nám dokáže usnadnit taktéž velké množství práce v kuchyni, je parní čistič. Díky parnímu čištění se nejen vyhneme chemickým přípravkům, ale rovněž dokážeme efektivně vyčistit téměř vše, co se zde nachází.

Zpět na seznam článků > >